Door de prachtige en veelzijdige omgeving is Bergen een populaire toeristenbestemming. Op 10 minuten rijden van Hoeve Marjul liggen de mooie stranden van Bergen aan Zee. De stranden bieden voor ieder wat wils. Zo kan je er heerlijk wandelen of lekker een dagje op het strand liggen en zijn er genoeg gezellige strandtenten om een hapje te eten.
Ten noorden van het dorp liggen de Schoorlse Duinen. Dit uitgestrekte natuurgebied heeft de hoogste en breedste duinen van Nederland. Ook hier kan je prachtige wandelingen en fietstochten maken.


In het dorp zelf is ook genoeg te beleven. Naast de vele terrasjes en restaurantjes is er ook een groot aantal bezienswaardigheden. Er zijn regelmatig kunstmarkten en jaarlijkse muziekfestivals zoals de Holland Music Sessions in augustus, Jazz & Sail in het eerste weekend van september, en de Kunst10daagse in oktober.
Andere bezienswaardigheden in de omgeving zijn onder andere het Zeeaquarium in Bergen aan Zee, het Auto Union Museum met een verzameling oldtimers, het Museum Kranenburgh voor beeldende kunst en de historische musea Het Sterkenhuis en het Museum van Egmond in Egmond aan Zee.


Op 5 minuten rijden van Hoeve Marjul ligt Alkmaar. Alkmaar staat bekend als kaasstad. Iedere vrijdag van april tot begin september wordt hier de traditionele kaasmarkt gehouden. Verder kan je in de stad heerlijk shoppen en zijn er veel kroegen en restaurants.